کد مطلب:289131 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:131

اصحاب قائم
یكی از مسائل غیر قابل انكار در پیروزی ها و حركتهای انقلابی حضور مردم در صحنه است. مردم با رهبری و هدایت پیشوای خود می توانند به سر منزل مقصود برسند. همچنین تا زمانی كه این حضور آگاهانه و قاطع و با امید و توكّل به خدا باشد، رهبر انقلاب با خیالی آسوده گامهای پیروزی را سریعتر بر می دارد. در این رهگذر قیام جهانی مهدی موعود (عج) كه جهان را به تكاپو واخواهد داشت، مستثنی از این قاعده و قانون كلّی نیست.

البتّه در قیام قائم (عج) هر كسی لیاقت این را ندارد كه در زمره ی اصحاب آن حضرت قرار گیرد.

در روایات به وفور نامی از یك گروه 313 نفری به میان آمده است كه این افراد از نژاد «عجم» هستند و برخی از آنها بدون وعده ی قبلی در مكّه به حضور امام قائم (عج) شرفیاب می گردند. («اثباة الهداة»، ج 7، ص 92)

در قرآن كریم، این كتاب انسان ساز و حركت آفرین در رابطه با یاران نمونه ی حضرت مهدی (عج) یك آیه ی بسیار امید بخش و سازنده وجود دارد. در سوره ی مائده آیه ی 54 خداوند به طور مستقیم، مؤمنان را در مورد خطاب قرار داده و می فرماید:

«ای مؤمنان هر كس از شما مرتّد شده و از اسلام بیرون رفت، خداوند در آینده جمعیّتی را می آورد كه دارای این پنج امتیاز هستند:

1- هم خداوند آنها را دوست دارد و هم آنها خدا را دوست دارند.

2- در برابر مؤمنان خاضع و مهربانند.

3- در برابر مشركان و دشمنان، سرسخت و نیرومندند.

4- به طور پی گیری در راه خدا جهاد و تلاش می كنند.

5- در مسیر انجام وظیفه از سرزنش هیچ سرزنش كننده ای نمی هراسند. این فضل خدا است كه به هر كس بخواهد (و شایسته ببیند) می دهد، فضل و رحمت خدا وسیع است و او بر همه چیز آگاه است.»

در روایات برای این آیه مصادیق مختلفی بیان شده، از جمله اینكه: این آیه در مورد یاوران حضرت قائم (عج) است كه با این ویژگیها با تمام قدرت، در مقابل مرتّدین و كارشكنان می ایستند، و برای بر قراری حكومت عدل امام منتظر (عج) و بر قراری عدالت در كلّ جهان تلاش می كنند. («مجمع البیان»، ج 3، ص 208)

و در عبارتی امام صادق علیه السلام فرمود:

«صاحب این امر (حضرت مهدی (عج)) در پرتو این آیه (در حمایت چنین یاران آگاه و دلاور) محفوظ است («تفسیر برهان»، ج 1، ص 497)».

همچنین در وصف اصحاب قائم (عج) به واژه هایی مانند اوتاد، عصائب، ابدال، اعاجم، رفقاء و نجباء بر می خوریم، كه با توجّه به معانی این عناوین با ویژگیهای اصحاب صاحب العصر (عج) نیز آشناتر می شویم. («حضرت مهدی، فروغ...»، ص 207)

در این كتاب، درباره هر كدام از عناوین، به ترتیب حروف الفباء، توضیح داده شده است.

رجوع شود به واژه: سیصد و سیزده نفر، ایرانیان و قائم (عج)